20 år med Dysleksivennlig skole

Help

Tekst: Åsne Midtbø Aas/Foto: iStock og Marianne Otterdahl-Jensen

I 2025 er det 20 år siden arbeidet med å sertifisere dysleksivennlige skoler startet. Dysleksi Norge i 2005 var på et annet sted enn i dag. Organisasjonen het Dysleksiforbundet i Norge, og vi jobbet kun med dysleksi. I dag dekker vi flere vanskeområder, vi har også fokus på å hjelpe mennesker med matematikkvansker/dyskalkuli og språkvansker/DLD.

Syv glade skolebarn løper mot kamera
VELLYKKET PROSJEKT: Ettersom dysleksivennlige skoler jobber systematisk med å sørge for at ingen elever faller av, er dette gode skoler for ALLE.

Hvorfor startet dette arbeidet?

Dysleksi Norge er en medlemsorganisasjon, og vi har som hovedoppgave å hjelpe medlemmene våre best mulig. For 20 år siden var det mange vanskelige enkeltsaker, og hele utdanningssektoren hadde lite fokus på dysleksi. Samtidig hadde British Dyslexia Assosiation startet sitt arbeid med dysleksivennlige skoler. Daværende generalsekretær Marianne Grønner og tillitsvalgt og faglig leder Trine Aakermann fikk med seg organisasjonen på å tenke nytt. De tok et valg der organisasjonen skiftet retning, og de startet et systematisk arbeid med å hjelpe skolene med å heve kompetansen. For å få til dette ble den norske modellen for Dysleksivennlig skole laget.

Hvem var først ute?

Tre eldre kvinner står med armene rundt hverandre og smiler
PIONERENE: Ellen Breen, tidligere spes.ped leder, Mette Høy, tidligere sosiallærer, og Åse Sandvikmoen, tidligere undervisningsinspektør og leder spes.ped team, var pådrivere i arbeidet som førte til at Sjøstrand skole ble sertifisert som Norges første dysleksivennlige skole.

Den første tiden var det ingen sertifisering slik vi gjør i dag. Det startet som en dysleksipris, der en hedret god praksis. Foreldre til elever med dysleksi på Sjøstrand skole i Kristiansand tok kontakt med oss fordi de var så fornøyde med oppfølgingen fra skolen. Pionerne var Ellen Breen, tidligere spes.ped.leder., Mette Høy, tidligere sosiallærer og Åse Sandvikmoen, tidligere undervisningsinspektør. Disse tre dro arbeidet med den første sertifiseringen.

I 2010 var det 14 sertifiserte skoler. Første pedagog startet å arbeide i sekretariatet, og dermed ble det mulig å intensivere arbeidet.

Kompetanseheving:

Behovet for kompetanseheving ute i skolene har hele tiden vært stort. I starten gikk dette trått. Vi måtte jobbe for å selge kompetansen organisasjonen hadde. Et viktig grep var å lage nettkurs. Norsk Nettskole ønsket et samarbeid med oss, og nettkurs for lærere så dagens lys. Kurset het «På vei til dysleksivennlig skole». Mange av dem som gjennomførte kurset, med veiledning fra kompetente fagfolk i organisasjonen, startet arbeidet med å få «sin» skole til å søke. Det er verd å honorere alle de frivillige fagfolkene som veiledet. Uten dere hadde dette løftet aldri gått. Etter hvert ble det laget flere nettkurs, ikke bare om dysleksi. Språkvansker og matematikkvansker fikk sine egne kurs.

Ved siden av nettkurs, kom etterspørselen etter foredrag både på skoler og konferanser.

I denne tiden var også samarbeidet med eksterne leverandører en døråpner. Lokallagene var også flinke til å arrangere kurs og konferanser. Hele Dysleksi Norge var med på dette løftet.

Første samling for de dysleksivennlige skolene:

Tidlig i arbeidet kom det opp et behov for å ha nettverk mellom skolene. Utfordringen med å holde trykket og kvaliteten oppe har hele tiden vært noe vi har hatt fokus på. Den første samlingen ble holdt på Gardermoen i 2013. De skolene som møtte, var: Porsgrunn vg, Melsom vg, Nesset u-skole, Skagerak Internasjonale skole Sandefjord, Den Norske skolen på Gran Canaria, Benterud skole, Sjøstrand skole, Rustad skole Ås, Borkenes skole og Trudvang skole.

I 2025 møttes 220 deltakere fra 100 av våre sertifiserte skoler til samling. Det er litt av en økning.

På disse samlingene har vi hele tiden hatt fokus på faglig påfyll og deling av god praksis.

Spredning:

De første ti årene sertifiserte vi enkeltskoler rundt i deler av landet. Fra små fådelte skoler til en av landets største videregående skoler. Lokallagene var viktige pådrivere her, og første kommune der alle skolene ble sertifisert var Haram kommune i Møre og Romsdal. Dette var i 2017. Horten kommune kom etter i 2020. Oversikten over hvilke skoler som er sertifisert i 2025, finner du her.

Sjansen for å havne på en dysleksivennlig skole er størst i Møre og Romsdal. 38 skoler er sertifisert. Haram dro med seg Ålesund kommune i arbeidet. Ålesund kommune er nesten i mål med alle sine skoler, og de er den største kommunen vi har sertifisert.

Det er interessant å se på Agder fylke. Der er hele syv videregående skoler med. Noen av disse har dratt med seg kommunene i nærområdet. Et eksempel er Mandal vg, som har et samarbeid med Lindesnes kommune om Dysleksivennlig oppvekst. Disse skolene er ikke sertifiserte, men Lindesnes kommune jobber systematisk med å ha en god standard for alle sine skoler. Det samme har skjedd i Kvinesdal kommune, som samarbeider med Flekkefjord vg. Kvinesdal kommune vil komme i mål med alle sine skoler våren 2025.

Veien videre:

Det er fort gjort å tro at målet til Dysleksi Norge er å sertifisere alle skoler i Norge. Det er ikke vår jobb å kvalitetssikre hele Norge. Men vi ønsker oss virkelig et nasjonalt løft på våre områder.

Fagutviklingen våre skoler har gjennomført sammen med oss, er virkelig en gavepakke til nasjonale myndigheter. Vi vet hva som må være på plass for å få til inkluderende skoler der elever med dysleksi, dyskalkuli og/eller DLD opplever mestring og vekst. Dette er et eksempel på hva tilpasset opplæring er i praksis. Behovet for kompetanseheving er stort.

De dysleksivennlige skolene i Norge er Dysleksi Norges store stolthet. Takk for jobben dere gjør, hver dag!

Les mer: