Ofte stilte spørsmål
Her finner du svar på spørsmål vi ofte får fra våre medlemmer.
Elever med dysleksi og SSV kan fritas fra vurdering med karakter i skriftlig sidemål på grunnskolen og videregående. Dette står i forskrift til opplæringsloven §3-19.
Se hvordan du søker om å få fritak i sidemål her.
De som oppdager at de har dysleksi eller SSV etter å ha fått en karakter, kan fortsatt søke om fritak. I loven står det at du må søke om å få et vedtak om fritak fra den som er ansvarlig for å skrive ut vitnemålet. For grunnskoleelever blir dette skolen de fikk vitnemålet fra, og for videregåendeelever blir dette fylkeskommunen. Du må legge ved dokumentasjon om at du har dysleksi, for eksempel papirer fra PPT. Når fritaket er innvilget, må du be om å få utskrevet et nytt vitnemål hvor det skal stå “fritatt for vurdering med karakter” istedenfor en tallkarakter.
Fritak kan gis selv om en ikke lenger er elev i faget. Skoleeier skal stryke karakteren dersom fritaket er innvilget. Avgjørelsen er et enkeltvedtak, og det er skolen eller skoleeier med ansvar for å skrive ut vitnemålet som fatter enkeltvedtaket.
- Gi den ansatte oppgaver som er utfordrende og realistiske.
- Gi den ansatte datahjelpemidler som gjør arbeidet enklere. Disse gjør også den ansatte mer selvstendig og øker motivasjon, ved at de slipper å be om hjelp til alt.
- Dersom den ansatte jobber på et kontor med typiske lese- og skriveoppgaver, kommer man langt med spesialtilpassede stavekontroller og talesynteser.
- For ansatte som jobber andre steder, for eksempel på et verksted, innen transport eller helse og så videre, finnes det også mange verktøy. Eksempler: tradisjonelle båndopptagere og skannerpenner (kan skanne inn enkeltord, eventuelt lese dem høyt). Det finnes også notatpenner som lagrer all håndskrift i minnet, som så kan overføres til en maskin for rapportering etc.
Få oversikt over datahjelpemidler her:
Læremidler er det du bruker for å øve en ferdighet med. Eksempler er apper, programmer og lydbøker. Det er skolens ansvar å skaffe det.
Hvis ikke skolen hjelper til, kan dere melde inn barnet som låner, selv. Voksne kan også melde seg inn selv. Merk: Alle som er lånere i Tibi - Biblioteket for tilrettelagt litteratur, har fra høsten 2017 også tilgang til skolelydbøker på Min side eller i appen Tibi.
For studenter: Allvit leverer digitale pensumbøker på nett i PDF- og EPUB-format. Du kan velge mellom å kjøpe eller leie bøkene. Mange bøker er også tilgjengelig i abonnementet Allvit+.
Det er Statped som tilbyr pensum på lyd for 1.–13. trinn. De som er lånere der, kan også låne bøker fra Tibi - Biblioteket for tilrettelagt litteratur, og omvendt. Les mer om pensum på lyd over.
Tibi - Biblioteket for tilrettelagt litteratur tilbyr blant annet:
- Både skjønnlitterære bøker for barn og voksne
- Aviser og blader
- Studielitteratur for studenter ved universitet, høgskole og fagskole. Merk: De med lesevansker har bare lånerett på det som er produsert per nå. Vi jobber for at de også skal få produksjonsrett.
Folkebibliotekene:
Ellers gir bibliotekene deg tilgang til e-bøker og e-lydbøker via appene Allbok og BookBites.
Du trenger lånekortnummer og pinkode for å komme i gang. Pinkode får du ved å sende en e-post til biblioteket du tilhører. (Lånekort kan du opprette digitalt, gå inn på nettsiden til ditt bibliotek.)
For engelske e-bøker og e-lydbøker finnes en egen app som heter Libby.
Alle som vil, kan også låne bøker fra Kristent Arbeid Blant Blinde og Svaksynte (KABB). De tilbyr blant annet:
- Lydbøker og magasiner med kristent innhold
Ja. På boksøk.no finner du flere hundre utvalgte skjønnlitterære bøker. Disse er enklere å lese rent teknisk. De har ikke enklere innhold.
Boksøk.no er enkel å bruke.
- I hovedmenyen øverst kan du velge mellom enkelt innhold, stor skrift, punktskrift, følebilder, tegnspråk, symbolspråk m.m..
- Du kan også søke etter forfatter eller tittel. Ønsker du, kan du søke etter det du er opptatt av. Dette kan være for eksempel ord som «hest», «skateboard», «kjærlighet» eller «fotball».
Når du søker, vil du få opp en liste over bøker som har disse ordene. Du kan også lese en kort omtale og et utdrag av bøkene. I tillegg kan du søke etter om biblioteket der du bor, har den.
Hos bibliotekene kan du også få tilgang til e-bøker og e-lydbøker via appene Allbok og BookBites.
Alle som har vansker med å lese, kan også låne et stort utvalg av bøker hos Tibi - Biblioteket for tilrettelagt litteratur. De har også pensumbøker til høyere utdanning, men her har de med lesevansker kun rett på å låne det som allerede er produsert. Du kan enkelt låne og høre på bøker fra egen PC/nettbrett med appen Tibi.
Hos Appbiblioteket finner du med lese- og skrivevansker og språkvansker enkelt apper som gjør livet enklere.
Du velger selv kriteriene når du søker etter apper. Relevante eksempler er:
- Funksjonsvanske (lese- og skrive)
- Operativsystem (iOS, Android, Windows/Alle)
- Alder (førskolebarn, skoleelever, ungdom, voksen, eldre)
- Språk (bokmål/nynorsk/samisk/engelsk/andre språk/alle)
- Skolefag (matematikk, engelsk, naturfag m.m.)
Appene er grundig testet og godkjent som brukervennlige for dem med ulike vansker. Til hver app er det også faglig begrunnede beskrivelser. I tillegg finner du lenker til brukerveiledninger på video samt tips til bruk der det finnes. Det er NAV Kompetansesenter som har opprettet nettsiden «Appbiblioteket».
Du som har dokumenterte lese- og skrivevansker, kan:
- Kreve å få ta teoriprøven muntlig.
- Låne teoriboken “Veien til førerkortet” på lyd for snøscooter, bil, moped, motorsykkel, traktor, buss, lastebil og vogntog gratis hos NLB Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek. Du kan også kjøpe den selv bl.a. hos Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund (ATL).
- Øve på oppgaver og ta kurs hos diverse aktører på nett. De tilbyr blant annet 3D-illustrasjoner og videoer.
Fant du ikke svaret på det du lurte på? Kontakt oss på post@dys.no eller ring oss på tlf. 22 47 44 50.