Diverse hjelpemidler

Help

Tankekart

Tankekart kan bidra til god, visuell støtte. Dette er spesielt nyttig for dem med dysleksi og DLD. Det er god hjelp når de skal lage disposisjon til en tekst eller få oversikt over informasjon eller struktur i en oppgave. Det kan være lurt å lage et tankekart før du skal diktere!

Lydbøker

Alle med varige lesevansker har lånerett hos Tibi – Biblioteket for tilrettelagt litteratur. I grunnskolen og videregående skole har skolen ansvar for å skaffe skolelydbøker for elevene. Studenter kan også finne lydbøker for fagstoff i høyrere utdanning. Men du kan også låne andre bøker, både på norsk og engelsk. Hos Tibi finner du både fagbøker og skjønnlitteratur. Det finnes også mange andre leverandører av lydbøker.

Digitale bøker

Digitale bøker er visuelle bøker med lyd og bilde i én flate. Digitale bøker kan inneholde opplesbar eller innlest tekst, og du står fritt til å lese selv eller få teksten opplest der du ønsker. Bøkene er visuelle med bilder, men kan også inneholde video eller annen visuell støtte. Du kan notere i bøkene med notatverktøy, eller markere tekst. Du kan enkelt søke i bøkene ved hjelp av søkeverktøy.

Video

Mange har god nytte av visuell støtte, eller av å lage video for å vise i stedet for å skrive.

Lydopptak

I stedet for å skrive kan du lage lydopptak der du forteller.

Oversetter

Gjennom digitale oversettelser kan du få tekst opplest på flere språk og oversatt for lettere å forstå innholdet i en tekst. Det kan være spesielt nyttig når man er fremmedspråklig.

Opplesing av undertekst

NRK-kanalene har Lydtekst. Alle programmer med underteksting kan nå få underteksten opplest ved hjelp av talesyntese, på norsk. Når du ser på TV, er det egne kanaler hvor du finner lydtekst, men du kan også bruke for eksempel mobil eller nettbrett. Hvor du finner lydtekst på disse plattformene vil variere. NRK har en god veileder på denne nettsiden: 

https://info.nrk.no/tilgjengelighet/lydtekst/

Subreader er en app som kan lese opp undertekster. Subreader har litt begrenset funksjonalitet i Norge i dag, men i våre naboland kan man benytte den på kino og på enkelte av skolenes undervisningsplattformer. Her til lands kan Subreader lese opp teksten på strømmetjenester som Netflix, Max og Viaplay. I Subreader kan man velge mellom forskjellige stemmer. Man trenger et abonnement for å bruke appen.