Hva slags hjelp har unge og voksne krav på til å fullføre videregående?
Dersom opplæringsløpet du har valgt, ikke passer for deg, har du rett til å bruke den tiden du trenger til å fullføre den videregående opplæringen, i tillegg til å gjøre et omvalg. Det står i den nye opplæringsloven § 5-1, se §§ 5-5, 18-3. Omvalg betyr at du velger et annet utdanningsprogram eller programområde enn det du har begynt på.
Disse rettighetene har du krav på etter loven:
Rett til å ta videregående opplæring til du fullfører:
Hvis du stryker i ett eller flere fag på videregående, eller avbryter underveis, har du rett til opplæring helt til du har fullført. Tidligere har ungdom kun hatt rett til tre års opplæring.
Rett til å velge videregående opplæring på nytt så mange ganger du vil frem til søknadsfristen det året du fyller 19 år:
Tidligere har du bare hatt rett til ett omvalg. Nå er det slik at dersom du har fullført grunnskoleopplæringen eller tilsvarende, men mangler studiekompetanse fra videregående, har du rett til videregående opplæring frem til du fyller 19 år, se opplæringsloven § 18-3.
Rett til å ta et nytt fagbrev selv om du har ett fra før, eller du har fullført med studiekompetanse:
Etter den gamle loven hadde du kun rett til å ta ett fagbrev, og du hadde ikke rett til å begynne på yrkesfag hvis du allerede hadde tatt studieforberedende.
Utvidet målgruppe for oppfølgingstjenesten ved at tjenesten skal følge opp unge helt opp til 24 år, og ikke bare til 21 år:
Dette betyr at flere unge som har falt utenfor skole og arbeid, vil kunne hjelpes inn i arbeidslivet.
Utvidede rettigheter for opplæring for voksne:
I tillegg skal opplæring i moduler gjøre det enklere for flere å opparbeide seg en ny kompetanse eller å fullføre noe de har startet på, men avbrutt underveis.
Spørsmål?
Inntakskontoret svarer på spørsmål om bytte av skole, å begynne på skole i et annet fylke eller andre spørsmål om inntak. Her finner du kontaktinformasjon til de ulike inntakskontorene.
Husk at:
- Opplæringen skal tilpasses dine evner og måte å lære på.
- Lærebøker, digitalt utstyr og annet læremateriell er fylkeskommunens ansvar – ikke skolens.
- Voksne kan også låne pensum 1.-13. trinn. Les mer om skolelydbøker her.
- Elever har rett på rådgivning og kartlegging av behov og videre muligheter.
- Elever i voksenopplæring har også krav på hjelpemidler som stavekontroll og talesyntese.