Slik starter du et nytt lokallag
Mangler det et lokallag i Dysleksi Norge der du bor? Da kan du starte et selv! Det vil glede mange, og vi trenger deg! Her viser vi deg hvordan du går frem – trinn for trinn.
Trinn 1: Før stiftelsesmøtet
Tenk gjennom følgende punkter på forhånd:
- Hvem vil bidra? Hvilke roller skal de dekke?
- Hvilket område skal lokallaget dekke?
- Hva bør lokallaget hete? Dette henger sammen med hvilket område lokallaget skal dekke.
- Hva er det viktigste lokallaget vil jobbe med?
- Ta kontakt med sekretariatet, så sender vi ut invitasjon til medlemmene i området lokallaget skal dekke.
- Finnes det andre lokallag i nærheten? Det er en god idé å ta kontakt med nærliggende lokallag og fortelle om planene for et nytt lokallag.
Trinn 2: Stiftelsesmøtet
Saksliste for stiftelsesmøtet er ikke regulert av vedtektene. Vi anbefaler at dere følger følgende saksliste. Da er dere sikre på at alt dere trenger for å registrere lokallaget er ivaretatt, i tillegg til at dere følger generell, god organisasjonsskikk:
- Sak 1: Konstituering (godkjenning av innkalling, valg av møteleder, referent og to personer til å signere protokollen)
- Sak 2: Valg (Leder, nestleder, sekretær, kasserer, 1–3 styremedlemmer hvorav ett kan være ungdomsrepresentant, vararepresentant(er).) For å være valgbar til styret må man være medlem i Dysleksi Norge.
- Sak 3: Fylle ut skjema for registrering av lokallag (skjema for registrering av nye lokallag og skjema for fremskaffelse av politiattest)
- Sak 4: Fordele arbeidsoppgaver (registrere lokallaget i Brønnøysund, opprette bankkonto, sende inn dokumentasjon til Dysleksi Norge)
- Sak 5: Sette datoer for kommende styremøter
- Sak 6: Vedtekter (Eksempel på vedtak: Dysleksi (lokallagets navn) tilslutter seg Dysleksi Norges vedtekter for lokallag)
- Sak 7: Eventuelt
Trinn 3: Etter stiftelsesmøtet
Hvis oppgavene er fordelt mellom flere, må de gjøres i denne rekkefølgen:
- Først må lokallaget registreres i Brønnøysund for å få eget organisasjonsnummer. (I tillegg bør lokallaget registrere seg i Brønnøysundregistrenes Frivillighetsregister.)
- Når dere har fått et organisasjonsnummer, kan bankkonto opprettes.
- Når dette er gjort, har dere all informasjonen dere trenger til å fylle ut resten av skjemaet som skal sendes inn til Dysleksi Norges sekretariat.
For ytterligere hjelp og utfyllende informasjon er det bare å ta kontakt med Dysleksi Norges sekretariat.
Hva gjør et lokallag?
Dysleksi Norge har rundt 40 lokallag spredt over hele landet. Lokallagenes formål er å ivareta interessene til mennesker med lese-, skrive-, språk- og matematikkvansker lokalt.
Lokallagenes viktigste oppgaver er:
- Organisert lagarbeid
- Kurs- og informasjonsvirksomhet
- Medlemsverving
- Å avholde medlems-/lagmøter
- Veiledning av enkeltpersoner
- Likepersonsarbeid
- Interessepolitisk arbeid på kommuneplan
Våre lokallag arrangerer alt fra bowlingkvelder til større mestringshelger. Her får du faglig påfyll, sosiale aktiviteter og gode samtaler med andre i samme situasjon som deg selv.