Help

Likepersonsarbeid

Denne kategorien er for frivillige

Likepersonsarbeid

Likepersonsarbeid er et innarbeidet begrep i norsk organisasjonsliv. En likeperson, betyr egentlig å ha noen felles erfaringer med en annen. Det er på dette erfaringsgrunnlaget du er en likeperson. Med like erfaringer i denne sammenhengen, menes da f.eks. erfaringer med å ha dysleksi. Men det kan også være erfaring som forelder.  Men å bli en likeperson betyr også at du inntar en rolle, som en støtte for en annen person.

En likeperson er dermed en person med en erfaring, som er en støtteperson for en annen person med en tilsvarende erfaring.

Dette betyr at en person med dysleksi kan være likeperson for en annen med dysleksi, en person med dyskalkuli kan være likeperson for en annen med dyskalkuli, og en person med SSV kan være likeperson for en annen med SSV. Men disse vanskene har mye til felles, og likepersonsbegrepet trenger ikke å tolkes så strengt. Man kan derfor også si at en person med spesifikke lærevansker kan være likeperson for en annen med spesifikke lærevansker. Spesifikke lærevansker er en fellesbetegnelse for dysleksi, dyskalkuli og spesifikke språkvansker.

Det er altså ikke noen helt strenge skiller for hvem en person kan være likeperson for.

Men hva man legger i erfaringsbegrepet har noe å si, og det kan det være nyttig å reflektere litt over.

To personer som i utgangspunktet har noen felles erfaringer, kan jo  likevel ha såpass ulike erfaringer at en kan spørre seg om den ene kan være en god likeperson for den andre.

Kan for eksempel en voksen person med dysleksi som gikk på skolen på 70-tallet, være en god likeperson for en ungdom med dysleksi som går på skolen i dag? Kanskje, og kanskje ikke.

For å sette dette i sammenheng, er det nyttig å forstå hva likepersonsarbeid er. Ett av kriteriene for å kalle noe for likepersonsarbeid, er at det er organisert. Likepersonsarbeid skjer dermed i en avklart og noe formell setting. Organisert likepersonsarbeid kan for eksempel være:

  • Et kurs/en aktivitet i lokallaget (med likepersoner til stede)
  • En telefontjeneste (der en likeperson tar telefoner)
  • Et avtalt møte mellom to personer (der den ene er likeperson)

Ikke organisert likepersonsarbeid, vil for eksempel være å møte et medlem tilfeldig på butikken, å komme i prat med noen i en privat sammenheng, eller lignende.

Hvis vi da går tilbake til hvem som kan være en god likeperson for en annen, så er det lurt å se på hva likepersonsarbeidet skal være.

Om lokallaget skal ha en ungdomsaktivitet, er det lurt å sørge for at en ungdom som er likeperson er til stede. Skal lokallaget ha et kurs for foreldre, bør en likeperson som er forelder være til stede. Skal lokallaget ha et kurs om SSV, bør en likeperson med SSV være til stede. Det handler om å matche rett person til rett jobb, mer enn å dele opp likepersoner i uendelig med kategorier.

Hvem kan være en god likeperson?

Når man skal ta fly forteller alltid flyvertene om sikkerhetsrutiner. De sier at man alltid skal ta på sin egen maske, før man hjelper andre. Instinktet ditt sier kanskje at du først skal hjelpe en annen, men da risikerer du faktisk at ingen av dere får på seg masken. Dette er også et godt bilde på likepersonsarbeid. For å bli en god likeperson bør du først ha hjulpet deg selv.

Hvis du har hatt veldig negative erfaringer, og du ikke har bearbeidet egne følelser, så kan det hende at du ikke vil være en god likeperson for andre. Men hva vil det si å ha bearbeidet egne følelser? Det er det ingen fasit på.

Et kontrollspørsmål kan være: Hvordan vil du takle det, når noen andre kommer til deg med sin sorg? Vil du være i stand til å lytte, eller vil du få sterke emosjonelle reaksjoner selv?

En likeperson er ikke en fagperson

Som likeperson skal man støtte en annen person. Det kan handle om å dele egne erfaringer, men først og fremst om å lytte. Som likeperson vil du få spørsmål om faglige tema som f.eks. rettigheter, hva lærevansker er, og hva som er gode tiltak på skolen eller i arbeidslivet. Hvis du også har litt kunnskap om dette, kan du selvsagt gi informasjon om dette. Men husk at du ikke er fagperson, og du skal heller ikke utgi deg for å være det.

Hvis du møter noen som har betydelige problemer så skal du ALLTID anbefale dem å oppsøke profesjonell hjelp. Ikke lek psykolog!

  • Ikke si: Sånn er det!
  • Si: Sånn opplevde jeg det!
  • Ikke si: Jeg anbefaler ...
  • Si: Dette funka for meg!

Å være likeperson kan være utfordrende

Et menneske i sorg kan tømme deg for energi. Husk at din støtte er viktig, men det betyr ikke at du skal overta sorger fra den andre personen. Det er lov å distansere seg i etterkant av vanskelige samtaler. Det er også lov i så: «Dette kan ikke jeg løse for deg, men jeg vil gjerne snakke med deg og støtte deg»

Hvordan gjøres det formelt?

Det er lokallaget som oppnevner likepersoner i styret. Da må lokallaget tenke over hvem som egner seg som likeperson. Å bli en god likeperson handler mye om erfaring og refleksjon. Det finnes ikke et enkelt kurs som kan gjøre deg til en god likeperson. At lokallaget ser på videoen i denne leksjonen sammen er en god start.

I tillegg bør lokallaget reflektere rundt utfordringer med å være likeperson. Vi har laget materiell som kan brukes til dette.

Basert på dette, velger lokallaget hvem som kan være likepersoner, og melder det inn til Dysleksi Norge.

Viktigheten av å oppnevne likepersoner

Det er kjempeviktig at lokallaget oppnevner alle som er likepersoner, og rapporterer det inn til oss i Dysleksi Norge. Myndighetene anser likepersonsarbeid som en av de frivillige organisasjonenes kjerneoppgave. Jo mer likepersonsarbeid vi innrapporterer, jo mer får vi i statsstøtte, og jo mer kan vi hjelpe enda flere medlemmer!

I mange lokallag vil alle de frivillige være likepersoner. Det betyr likevel ikke at dere skal melde inn personer som dere tenker at ikke er likepersoner. Forsvarlighet kommer først!

«Mot samme mål»: Animasjonsfilmer om likepersonsarbeid

ADHD Norge har i samarbeid med Dysleksi Norge og FFO, med støtte fra Stiftelsen Dam, laget to animasjonsfilmer om likepersonsarbeid. Filmene er produsert i samarbeid med animatør Per Trystad og har voiceover av Nitro Sound AS.

Nederst på siden kan du se filmene. Film 1 tar for seg hva det vil si å være en likeperson og hvordan man blir det. Film 2 gir en rask innføring i hvordan man rapporterer på utført likepersonsaktivitet.

I samme båt - en podkastserie om likepersonsarbeid

ADHD Norge har i samarbeid med Dysleksi Norge og FFO, med støtte fra Stiftelsen Dam, utviklet en podkastserie om likepersonsarbeid.

Formålet med podkasten er at den skal kunne benyttes til opplæring av likepersoner i alle frivillige organisasjoner, og at den også kan gi mennesker som vurderer å bli likepersoner, mer innsikt i likepersonsrollen.

For å se og høre mer, trykk her
.

Brettspill med refleksjonsoppgaver om likepersonsarbeid

Vi anbefaler at lokallag, fylkes- og regionlag og ungdomslag reflekterer sammen om hva som er likepersonsarbeid. Test ut dette brettspillet med refleksjonsoppgaver, samarbeidsoppgaver og bli-kjent aktiviteter!

Hvordan gjør dere det?
Last ned og print ut brettspillet. Last ned powerpoint-presentasjonene med oppgavekort. Print dem ut dobbeltsidig, eller ha oppgavekortene digitalt på storskjerm.

Som brikker kan dere bruke papirbrikkene i pdf-dokumentet under, bruskorker, små viskelær i forskjellige farger, plastfigurer fra Kinderegg - ja bare fantasien setter begrensninger!

Last ned powerpoint-presentasjoner og print dem ut som oppgavekort, eller gjør små endringer som passer lokale forhold:

brettspill_Side_1

Er dere ikke så glade i brettspill, kan dere naturligvis også rett og slett gå gjennom de relevante presentasjonene i plenum.

I den oransje presentasjonen er det spørsmål og svar fra retningslinjene om trygg organisasjon. Den grønne presentasjonen inneholder refleksjonsoppgaver. Den blå inneholder samarbeidsoppgaver og bli-kjent-aktiviteter.

Filmer om likepersonsarbeid