Lesehjelpemidler

Help

Med en skanner med OCR og talesyntese kan du få lest opp digital tekst.

OCR, eller Optisk tegngjenkjenning, er elektronisk oversettelse av trykte bokstaver til opplesbar tekst. Når teksten er skannet inn ved hjelp av OCR, kan den leses opp ved hjelp av talesyntese.

Talesyntese kan lese opp tekst fra dokumenter, PDF-er, nettsider og programmer. Den kan også lese opp din egen tekst mens du skriver eller etter at du er ferdig med å skrive. Du bør alltid lytte gjennom egen tekst: Da kan du høre om det er feil eller mangler i teksten.

Du kan velge mellom flere stemmer. Det er forskjellig kvalitet på talesyntesene. Prøv deg fram for å finne den stemmen du liker best. Noen synes syntetisk tale kan være «kunstig» eller vanskelig å forstå. Men det er viktig å øve på å bli kjent med stemmene – da kan man arbeide selvstendig.

For at programmet skal virke, må teksten være gjenkjennbar for talesyntesen. Noen PDF-dokumenter er egentlig bare bilder av tekst. Da er de ikke mulig å få lest opp med talesyntese. På slike bildefiler kan du bruke egne programmer som gjør at teksten kan gjenkjennes som digital tekst. Disse funksjonene kalles ofte skjermleser eller bildeleser.

Du kan få lest opp tekst i bøker eller i papirutskrifter hvis du skanner dem inn først ved hjelp av OCR. Med en smarttelefon kan du ta bilder av tekst og bruke apper som gjenkjenner tekst. Flere av dagens smarttelefoner og nettbrett har innebygd skjermleser: De kan lese opp tekst fra bilder direkte uten å gå veien om en annen app.

OrCam MyReader er en liten, bærbar OCR-skanner som kan festes på en brille. Du peker på teksten du ønsker opplest, og skanneren tar så et bilde av teksten. OCR tolker teksten på bildet, og så leses den opp ved hjelp av en talesyntese. Man både starter og stopper opplesingen ved hjelp av håndsignaler. Du kan få tekst opplest på flere språk.

Eksempler på tekst-til-tale-verktøy:

Man finner funksjoner for opplesing av tekst i mange programmer og plattformer i tillegg til programmene som er spesielt utviklet for å gi støtte til å lese og skrive. Du finner funksjonene på smarttelefoner, nettbrett, PC, Chromebook og Mac. Husk alltid å ha oppdatert system og programvare på din enhet.

OCR-gjenkjenning:

  • Vanlige skannere eller kopimaskiner
  • Smarttelefon og nettbrett
  • OrCam My reader

OCR-apper med skanner og oppleser:

  • OfficeLens (Android og iOS)
  • Prizmo Go (iOs)
  • TextFairy (Android)